Pytanie o poprawność
M.: Jutro ostateczny termin poprawiania ocen, a mam problem z kilkoma zadaniami, ale najpierw to:
Oblicz objętość i pole powierzchni sześcianu o krawędzi długości 2√2 jak mam wykonać to
zadanie ?
robię to następująco:
Pc = 2√2
6a2 = 2√2 / : 6
dobrze rozpoczynam to zadanie ?
7 cze 16:15
noob: nie ^^.
wzor na Pc=6a2 to pole calkowite, gdy a to krawedz. Wstaw a i wylicz, a nie przyrownuj ;f
6*(2√2)2 =
7 cze 16:20
M.: czy teraz dobrze:
V = Pp * h
Pp = 2√2 * 2√2 = 8
h = 2√2
Pb = 2√2 * 8 = 16√2
Pc = 6 * 8 = 48
To zadanie zrobił znajomy i pytanie, z kąt jest te 6 ?
7 cze 16:38
M.: lub jeszcze jedno rozwiązanie:
Pc = 2√2
Pc = 6(2√22
Pc = 12√2
teraz dobrze ?
7 cze 17:20
damorka: a po co ci to Pb?
V sześcianu to a
3
tak więc (2
√2)
3
i już masz objętość

a Pc twój znajomy dobrze obliczył.
skąd 6? A przeczytałeś/aś co noob napisał?
Pc=6a
2
stąd 6
7 cze 18:34