napisz równanie ogólne prostej
adi: napisz równanie ogólne prostej
l:y=2x − 7
pewnie ten wzór Ax + By + C = 0
− 2x + y + 7 = 0 / *(−2)
x − 2y − 14 = 0
dobrze mam ?
23 sty 10:33
irena_1: y=2x−7
2x−y−7=0
23 sty 10:37
adi: może byś tak opisała ? bo nie bardzo wiem o co chodzi
23 sty 10:39
irena_1:
y=2x−7
Przenoszę y na drugą stronę równania i mam:
0=2x−y−7
I zamieniam stronami
2x−y−7=0
I to jest równanie ogólne prostej l: y=2x−7
23 sty 10:44
adi: Ax + By + C = 0
2x − y − 7 = 0
i to już koniec ?
23 sty 10:45
irena_1: Tak
23 sty 10:48