Wyznaczyć przedziały monotonoczności i ekstrema lokalne funkcji
John1: Wyznaczyć przedziały monotonoczności i ekstrema lokalne funkcji:
f(x)= xlnx
23 sty 10:04
John1: pomoze ktos ?
wiem ze trzeba policzyc pochodną:
f'(x)= 1 * lnx + x * 1x = lnx + 1
23 sty 10:18
camus: Najpierw znajdź miejsca zerowe i sprawdź, jak zachowuję się funkcja w jego otoczeniu.
23 sty 10:22
John1: jak
23 sty 10:33
camus: Co jak? Miejsce zerowe znaleść?
23 sty 10:40
John1: tak
23 sty 10:41
camus: 1)f'(x)=0
2)Znajdujesz x.
3)Ten x, to twoje miejsce zerowe.
23 sty 10:42
23 sty 10:44
camus: Hmmm czy wiesz co to jest lnx?
23 sty 10:44
John1: nie
23 sty 10:45
camus: lnx to jest logarytm o podstawie e, gdzie e to liczba Eulera. Czy wiesz co to jest logarytm? To
jak policzyłeś pochodną?!
23 sty 10:46
John1: chcialbym zobaczyc jak ty to policzysz. reszte sobie sam ogare.
23 sty 10:47
camus: ln x +1 = 0
ln x = −1
z definicji logarytmu, tj. loga b = c ⇔ ac = b
e−1=x //e to jest liczba Eulera
stąd x=1e
Teraz sprawdź, gdzie f'(x) ma wartości mniejsze od zera, a gdzie większe!
23 sty 10:50