Fizyka - satelity krazace wokol Ziemi. Zaliczenie
pipol: Potrzebuje pomocy z dwoma zadaniami z fizyki:
1) nisko lecące satelity ziemi na orbicie maja przyspieszenie a=g=9,8m/s2 skierowane do środka
Ziemi. Jeśli promień Ziemi Rz=6370km to jaki jest czas jednego obiegu T satelity wokół Ziemi?
2) Jeśli promień Ziemi Rz=6370km a przyspieszenie grawitacyjne na powierzchni Ziemi
g=9,8m/s2, to jaki jest czas jednego obiegu satelity wokół Ziemi, lecącej na wysokości
h=3,8*105 km nad Ziemią.
Byłbym bardzo wdzięczny za rozwiązanie obu zadanek i wytłumaczenie ich − bardzo potrzebuję
pomocy ze względu na zaliczenie zbliżające się. W pierwszym zadanku wyszło mi ponad 5000
sekund.
23 sty 00:56
b.: korzystamy z pierwszego wzoru tutaj:
http://fizyka.pisz.pl/strona/104.html
a = v
2 /R
z
skąd
v =
√a Rz
orbita ma długość 2πR
z, więc czas obiegu to
T = 2πR
z / v = ...
podstaw v, uprość, podstaw wartości liczbowe, zamieniając najpierw R na metry
wychodzi rzeczywiście trochę ponad 5000 sekund
jak już się ma 1) policzone, to w 2) wygodnie skorzystać z III prawa Keplera:
http://fizyka.pisz.pl/strona/58.html
(tam jest wprawdzie to dla planet sformułowane, ale zachodzi tez dla satelitów Ziemi)
23 sty 10:06
pipol: czyli 2) T=(4π2r)/a= (4*3,14*386370000)/9,81=494679633,08s2=22241,39s=370,69 h ?
23 sty 14:04
pipol: T=(4π2r)/a= (4*3,14*3,14*386370000)/9,81= 1553294047,71s2=39411,85s=10,95 h poprawione

proszę o sprawdzenie
23 sty 14:06
b.: nie niedobrze, bo na wysokości h przyspieszenie ziemskie jest już znacznie mniejsze niż g
spróbuj użyć III prawa Keplera, tak będzie chyba najłatwiej
23 sty 20:51
Nienor: 2. Nie trzeba Keplera:
Przy powierzchni Ziemi satelita jest przyciągany siłą:
Jeżeli satelita sobie lata to zaczy, że równoważą się siły:
| | GM | | v2 | | GM | | gR2 | |
m |
| =m |
| ⇒ v2= |
| = |
| |
| | (R+h)2 | | R+h | | R+h | | R+h | |
23 sty 21:13
Nienor: | | 2π(R+h) | | R+h | |
T= |
| =[2π(R+h)]*√ |
| |
| | v | | gR2 | |
23 sty 21:16
b.: nie trzeba, ale z III prawa Keplera jest szybciej
24 sty 00:19