Całki
Studentka: Czy znalazłby się ktoś na forum kto mógłby mi wytłumaczyć jak sie oblicza polen ograniczone
liniami funkcji? Albo możecie chociaż polecić mi jakąś stronke bo muszę to umieć a kompletnie
niz z tego nie czaje

Podam przykład y=10 y=x
2−x−2 Prosze o pomoc
23 sty 00:14
Janek191:
y = 10
y = x2 − x − 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Szukamy punktów wspólnych prostej z parabolą :
10 = x2 − x − 2
x2 − x − 12 = 0
Δ = (−1)2 − 4*1*(−12) = 1 + 48 = 49
√Δ = 7
x1 = (1 − 7)/2 = − 3
x2 = ( 1 + 7)/2 = 4
y = x2 − x − 2
p = 1/2
q = 1/4 − 1/2 − 2 = − 2 3/4
W = ( 1/2; −2 3/4 ) − wierzchołek paraboli
Przesuwam parabolę o wektor [ 0; 2 3/4 ] i prostą y = 10 też o ten sam wektor.
zatem pole jest równe
4
P = ( 4 − (−3) ) * ( 10 + 2 3/4) − ∫ ( x2 − x −2 ) dx
− 3
4
P = 7* 12,75 − [ (1/3) x3 − (1/2) x2 −2x ] =
−3
= 87,5 − [ 64/3 − 8 − 8 − ( − 9 − 4,5 + 6) ] =
= 87,5 − [ 21 1/3 − 16 + 7,5 ] = 87,5 − ( 21 1/3 − 8 1/2 ) =
= 96 − 21 1/3 = 74 2/3
=====================
23 sty 11:27
Janek191:
Poprawka :
q było źle policzone
q = 1/4 − 1/2 − 2 = − 2 1/4
Funkcja po przesunięciu będzie miała inny opis
→
v = [ 0; 2 1/4 ]
więc
x ' = x + 0 = x
y ' = y + 2 1/4 ⇒ y = y ' − 2 1/4
Po podstawieniu do wzoru y = x2 − x − 2 otrzymamy
y ' − 2 1/4 = x'2 − x ' − 2
y ' = x '2 − x ' − 2 + 2 1/4
y ' = x '2 − x' + 1/4
Po opuszczeniu primów
y = x2 − x + 1/4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pole
4
P = ( 4 − (−3))* ( 10 + 2 1/4) − ∫ ( x2 − x + 1/4) dx
− 3
4
P = 85,75 − ∫ ( x2 − x + 1/4 ) dx
− 3
itd.
23 sty 12:05
Studentka: Dzękuje za pomoc

Już mniej wiecej wiem o co chodzi
23 sty 12:39