oblicz pole trojkata ABC
XYZ. :P: Na trojkacie ABC, w ktorym AC=BC, opisao okrag o srodku O i promieniu R=20cm. wiedzac, ze
AOB=120st, oblicz pole trojkata ABC oraz dlugosc promienia okregu wpisanego w ten trojkat.
rozwaz dwa przypadki.
7 cze 16:04
AS:

Skoro ∡AOB = 120
o to ∡ACB = 60
o
z t.w, że kąt wpisany w okrąg jest połową kąta środkowego wspartego na tym samym łuku.
Skoro ΔABC jest równoramienny to kąty BAC i ABC są równe i wynoszą po 60
o
Trójkąt ABC jest równoboczny.
Z tw. sinusów a : sin(60
o) = 2*R ⇒ a = 2*R*sin (60
o) ⇒ a = 2*R*
√3/2 ⇒ a = R*
√3
Pole trójkąta równobocznego P = a
2*
√3/4 po podstawieniu
P = (R*
√3)
2*
√3/4 = R
2*3*
√3/4 = 3/4*R
2*
√3
Promień koła wpisanego
r:(a/2) = tg(30
o) ⇒ r = a/2*tg(30
o) ⇒ r = R*
√3/2*
√3/3 ⇒ r = R/2
7 cze 16:53
Bogdan:
Nie potrzeba stosować twierdzenia sinusów, ani funkcji trygonometrycznych do rozwiązania
tego zadania.
Jeśli trójkąt jest równoboczny o boku a i promieniu okręgu opisanego R, to:
| | 1 | | 1 | |
R = |
| a√3 /*√3 ⇒ a = R√3 oraz promień okręgu wpisanego r = |
| R. |
| | 3 | | 2 | |
R = 20
| | 1 | |
a = 20√3 ⇒ pole P = |
| *202√3 oraz r = 10. |
| | 4 | |
7 cze 17:21
AS: Zgadzam się,ale chodziło mi o to,by po drodze wyprowadzić te wzory.
Uzasadnić je.
7 cze 17:47
XYZ. :P: Drogi Bogdanie, popelniles blad.
P=300
√3
r=10cm
ten sama umialam, ale trzeba jeszcze drugi gdzie ma wyjsc P=100
√3,r=20
√3−30
7 cze 20:46
XYZ. :P: ten 2 przypadek to ma byc trojkat rownoramienny.
7 cze 20:47
Bogdan:
Dziękuję za poprawienie, zamiast a = 20√3 wstawiłem 20. Oczywiście P = 300√3
7 cze 20:55