matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Studentka:
Cześć może mi ktoś pomóc dokończyć to zadanie . Chodzi o obliczenie całki
x−2)
2
(x−2)
2
∫cosx(1−
) dx= ∫ cosx* 1dx− ∫cosx
dx= ∫sinx−∫cosx
x
2
−cosx
x
2
−cosx
x
2
−4x+4
dx= no i nie wiem co dalej. Wie ktoś co dalej z tym zrobić?
x
2
−cosx
22 sty 23:31