Geometria analityczna. Okąg i styczna. Równanie.
V.Abel: Cześć!
Szukam pomocy w zadaniu :
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt (1,0) i stycznego do prostych y= −x−3 oraz
y=−x+2.
policzyłem ze wzoru na odległość odcinka średnicę okręgu, no to mam promień. wiem, że proste są
równoległe, ale ... CO MI TO DAJE

?
jak znaleźć środki ? bo okręgi będą dwa, tak czuję..
POMOCY

!
22 sty 23:07
Mila: Czy masz odpowiedź?
22 sty 23:55
V.Abel: tak, są dwa okręgi o S
1(−0,75, 0,25) oraz S
2(1,25 , −1,75) czy jakoś tak, nie mam tego przy
sobie teraz, ale chciałbym wiedzieć jak z tym dalej walczyć
22 sty 23:57
Mila: Tak mi wyszło, jeszcze podaj promien, bo te rachunki brzydkie, wolę skonsultować.
22 sty 23:59
V.Abel: 25/8 w kwadracie prawdopodobnie, mi tak wyszło, chyba tyle było, wiem, że coś paskowało, tylko
środka nie miałem. Jak to ugryźć?
23 sty 00:03
V.Abel: pasowało* pardon
23 sty 00:03
V.Abel: pasowało * pardon
23 sty 00:04
Mila:

n: prostopadła do m i k , przechodząca prze Q=(0,0)
y=x Wsp. A i B
| | −3 | | −3 | |
A: y=x i y=−x−3⇔A=( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
B: y=x i y=−x+2 ⇔B=(1;1)
| | −1 | | −1 | |
Srodek AB: S=( |
| ; |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
środek okręgu stycznego do k i m leży na prostej równoległej i przechodzącej przez S
| | −1 | | 1 | | 1 | |
s: y=−x+b oraz |
| = |
| +b⇔b=− |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 5√2 | |
O(a;−a− |
| ) współrzędne środka okręgu; r= |
| AB= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 25 | |
(x−a)2+(y+a+ |
| )2= |
| i P−(1;0)∊okręgu |
| | 2 | | 8 | |
Δ=16
| | 1−4 | | −3 | | 5 | |
a1= |
| = |
| lub a2= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | −3 | | 1 | | 1 | | 5 | | 1 | | −7 | |
b1=−( |
| )− |
| = |
| lub b2=− |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
23 sty 00:18
V.Abel: Ok, a dlaczego ten środek leży na prostej równoległej, znaczy się zawsze tak jest, że środek
leży na prostej równoległej?
23 sty 20:34
Mila:

Pomyśl.
1)Środek okręgu musi być jednakowo odległy od obu prostych.
2) Jeżeli proste będą się przecinać, to środek okręgu stycznego do prostych będzie leżał na
dwusiecznej kąta między prostymi, bo dwusieczna jest zbiorem punktów jednakowo odległych od
obu ramion kąta
23 sty 21:11
V.Abel: Ok, dzięki

czyli środek leży na prostej równoległej, bo musi być równoodległy, tak jest
zawsze przy stycznych

?
P.S. Dzięki wielkie za pomoc
24 sty 21:39
Mila:
24 sty 21:43
V.Abel: Wracam jeszcze do tego tematu, bardzo proszę o odpowiedź, czy połowę odległości między tymi
| | 2+(−3) | |
prostymi równoległymi można wyliczyć też z tego: |
| w sensie, że wyszło, tylko czy |
| | 2 | |
to jest "dozwolone" ? . .
26 sty 22:24
Mila: Odległość mierzymy długością odcinka prostopadłego do obu prostych.
AB⊥m i AB⊥k
I co Ci wyszło? Przecież odległość nie może byc ujemna.
26 sty 22:34
V.Abel: Mila, miałem na myśli nie długość odcinka, tylko prostą równoległą do stycznych, która
| | 2+(−3) | |
przechodzi przez środek okręgu. No i w taki sposób |
| policzyłem współczynnik b z |
| | 2 | |
równania
| | 1 | |
y=−x − |
| . Wyszło mi  , tylko czy tak wolno liczyć? . . |
| | 2 | |
27 sty 21:11
Mila: A to jest dobrze i bardzo sprytnie.Podoba mi się.
27 sty 21:39
V.Abel: Ok, wiem, że dobrze, tylko jak to wytłumaczyć, bo zrobiłem, wyszło, ale dlaczego tak można,
uzasadnienie?
30 sty 17:03
Mila: S jest środkiem symetrii odcinka AB
1 lut 15:51
V.Abel: S jest środkiem odcinka AB, ok, ale jak wytłumaczyć to co zapisałem, bo to daje dobry wynik,
ale może ktoś to mi "łopatologicznie" wyjaśnić, błagam ! ! !
1 lut 20:05
Mila:
| | 1 | |
Znalazłeś punkt na osi OY− (0; − |
| ) taki, że jest środkiem odcinka RQ. |
| | 2 | |
R=(0;2) i Q=(0;−3), gdzie R i Q należą do prostych równoległych przechodzących przez te punkty.
| | 1 | |
Prosta równoległa do obu prostych i przechodząca przez (0; − |
| ) jest jednakowo odległa od |
| | 2 | |
nich.
To jest oczywiste i nie masz powodu do takich dokładnych wyjaśnień.
| | 1 | |
punkt (0; − |
| ) jest jednakowo odległy od obu prostych, |
| | 2 | |
policz sobie.
1 lut 21:10
Mila:

(0+0):2=0
(−2+2):2=0
S=(0;0)
1 lut 21:17
V.Abel: Ok

! dobra, dzięki

, racja, dzięki za cierpliwość
2 lut 13:57
Mila:
2 lut 14:02