Geometria analityczna- pilne!
bartek2894: zad. poziom rozszerzony− geometria analityczna
Znajdź równanie prostej k przechodzącej przez punkt P(1,−1) wiedząc, że odległość tej prostej
od punktu Q(8,−2) jest równa 5
22 sty 22:55
gryze asfalt: przyjmijmy k: y=ax+b
1.Wyznaczam równanie rodziny prostych przechodzących przez punkt P:
1=−a+b⇔b=a+1
k:y=ax+a+1⇒ax−y+a+1=0
2.Odległość tej prostej od punktu Q wynosi 5, zatem:
d(k,Q)=5
Rozwiąż równanie i podstaw do wzoru na prostą
22 sty 23:02
gryze asfalt: Wychodzą pierwiastki niewymierne, więc mogłem się gdzieś pomylić, sprawdź rachunki dla
wszystkiego
22 sty 23:05
gryze asfalt: dobra, juz wiem xD
1, .....
−1=a+b ⇔ b=−a−1
k:y=ax−a−1 ⇒ −ax+y+a+1=0
2.......
Teraz powino być dobrze
22 sty 23:08
pigor: ..., no to np. tak: z warunków zadania
k: y+1=a(x−1) ⇔ (*)
ax−y−a−1=0 , równanie szukanej prostej , więc
| |8a+2−a−1| | |
| = 5 ⇔ |7a+1|=5√a2+1 /2 ⇔ 49a2+14a+1=5a2+5 ⇔ |
| √a2+1 | |
⇔ 44a
2+14a−4=0 ⇔ 22a
2+7a−2=0 i Δ=49+8*22= 49+176=225 ⇒
√Δ=15 ⇒
| | −7−15 | | 1 | | −7+15 | | 8 | | 2 | |
⇒ a= |
| = − |
| lub a= |
| = |
| = |
| , zatem |
| | 44 | | 2 | | 44 | | 44 | | 11 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 13 | |
masz dwie szukane proste z (*) k: − |
| x−y− |
| =0 lub |
| x−y− |
| =0 ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 11 | | 11 | |
⇔ k:
x+2y+1=0 lub k:
2x−11y−13=0 . ...
22 sty 23:13
gryze asfalt: pigor, w 2 linijce rozwiązania nie podniosłeś 5 do kwadratu
22 sty 23:16
Mila:

k: y=ax+b i P(1,−1) ∊k ⇔−1=a+b ⇔b=−1−a⇔
y=ax−1−a
postać ogólna
k:ax−y−1−a=0
odległość Q=(8;−2) od prostek k
|7a+1|=5
√a2+1 /
2 po podniesieniu do kwadratu i uporządkowaniu:
12a
2+7a−12=0
√Δ=25
22 sty 23:18
pigor: ... O! ja widzę "zapomniałem" podnieść do kwadratu liczby 5 w równaniu i dalej wiadomo, ,
przepraszam . ...
22 sty 23:22
Saizou : y=ax+b P(1;−1)
−1=a+b
b=−1−a
y=ax−1−a →ax−y−1−a=0
d=5 Q(8:−2)
5
√a2+1=l7a+1l /
2
25(a
2+1)=(7a+1)
2
25a
2+25=49a
2+14a+1
24a
2+14a−24=0 /:2
12a
2+7a−12=0
Δ=49+576=625
√Δ=25
| | −7−25 | | 32 | | 4 | |
a1= |
| =− |
| =− |
| |
| | 24 | | 24 | | 3 | |
22 sty 23:22
pigor: ...O

ja nie podniosłem 5 do kwadratu w równaniu i dalej poszło z błędem, przepraszam
22 sty 23:25