Uzasadnij
asdfg: Czy liczba b2 – 4ac może być równa 23, jeśli a, b, c są liczbami całkowitymi? Wydaje mi się,
że nie, ale nie umiem wyjaśnić czemu.
22 sty 22:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak nie
4ac = 24 = 4*1*6
b2 = 49 = 72
22 sty 22:43
zombi: Artur to wychodzi 25
22 sty 22:45
Vax: Nie może, bo wtedy b2 = 3 (mod 4), a 3 jest nieresztą kwadratową modulo 4.
22 sty 22:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
a fakt ... to ja musze spadac jak odejmować nie potrafię
22 sty 22:50
asdfg: 49 − 24 = 25, nie 23
22 sty 22:51
asdfg: do Vax , może wyjdę na głupią ale co to jest mod?
22 sty 22:53
Eta:
modne kiecki
22 sty 22:53
asdfg: −.− zabawne
22 sty 22:54
Vax: Inaczej mówiąc patrzymy jakie reszty przy dzieleniu przez 4 dają obie strony, 23 daje resztę 3
przy dzieleniu przez 4, a b
2−4ac daje resztę b
2 (bo −4ac dla dowolnych całkowitych a,c
dzieli się przez 4), więc jeżeli zachodziłoby b
2−4ac = 23, to w szczególności obie strony
dawałyby tę samą resztę przy dzieleniu przez 4, czyli b
2 dawałoby resztę 3 przy dzieleniu
przez 4, no i tutaj można dwa przypadki, jeżeli b jest parzyste, tj b = 2k, to b
2 = 4k
2, co
przy dzieleniu przez 4 daje resztę 0, jeżeli b jest nieparzyste, tj b = 2k+1, bo b
2 =
4k
2+4k+1 co przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1, czyli kwadrat liczby całkowitej przy
dzieleniu przez 4 może dawać reszty jedynie 0,1, więc w szczególności nie może dać 3, cnd
22 sty 22:58
asdfg: Vax

dziękuję podwójnie
22 sty 23:00
Vax: Proszę
22 sty 23:01