płaszczyzna
mike: π1 :x−2y+5z−7=0
π2 :2x+y−z+8=0
o(0,0,0)
π=? : o∊π
π jest prostopadła do π1 oraz do π2
znaleść płaszczyzne π
22 sty 22:35
Joanna: wez wektory normalne z obu podanych płąszczyzn wymnóż je wektorowo i dostaniesz wektor normalny
szukanej płąszczyny, potem podstaw punk O i gotowe
22 sty 22:38
mike:
A=[1,−2,5]
B=[2,1,−1]
i j k
1 −2 5 −2 5 1 5 1 −2
AxB= 2 1 −1 = 1 −1 − 2 −1 2 1
AxB=[−3,11,5]
−3x+11y+5z+D=0
Jednak przechodzi przez pkt (0,0,0) więc D=0
odp:π:−3x+11y+5z=0
22 sty 22:59
mike: tak?
22 sty 22:59
mike:
22 sty 23:12
mike: ?;>
22 sty 23:46
Joanna: tak
23 sty 00:07
mike: słuchaj,a czemu iloczyn wektorowy tych wektorów da nam wektor normalny?
Ja to rozumiem tak,że iloczyn wektorowy dwóch wektorów zawsze da nam wektor prostopadły do nich
tak,wiec jest to wektor normalny tej płaszczyzny.
Aha,no i te π1 i π2 nie muszą być do siebie prostopadłe aby istniała π do nich prostopadła
tak?
23 sty 00:26