oblicz odleglosc cieciwy CD od srodka kola.
XYZ. :P: Pole kola jest rowne 7214πcm2. Cieciwa CD przecina srednice AB w punkcie E, odleglym o
5cm od srodka kola. wiedzac, ze pole trojkata EBD jest 9 razy wieksze od pola trojkata ACE,
oblicz odleglosc cieciwy CD od srodka kola.
AS:

Rozwiązanie zadania opiera się na twierdzeniu:
Jeżeli dwie cięciwy okręgu AB i CD przecinają się wewnątrz okręgu w punkcie P
to iloczyn powstałych odcinków jest stały (Rys.1)
PA*PB = PC*PD
W zadaniu naszym wiemy że: (Rys.2)
P = 72*π , OE = 5 , PΔEBD = 9*PΔACE , znaleźć FO
1. Z pola koła znajdziemy promień koła
P =π*R
2 ⇒ 72*π = π*R
2 ⇒ R
2 = 72 = 36*2 ⇒ R = 6*
√2
2. EB = R + 5 , AE = R − 5
Z twierdzenia wcześniej podanego mamy:
CE*ED = BE*AE ⇒ x*y = (R + 5)*(R − 5) ⇒ x*y = R
2 − 5
2 ⇒ x*y = 72 − 25
x*y = 47 [1]
3
PΔ BED = 1/2*BE*ED*sin(α ) = 1/2*(R + 5)*y*sin(α)
PΔ ACE = 1/2*AE*CE*sin(α) = 1/2*(R − 5)*x*sin(α)
PΔ BED = 9*PΔ ACE
1/2*(R + 5)*y*sin(α) = 9*1/2*(R − 5)*x*sin(α) po uproszczeniu
(R + 5)*y = 9*(R − 5)*x [2]
Z [1] wyliczam y; y = 47/x wstawiam do [2]
(R + 5)*47/x = 9*(R − 5)*x ⇒ (R + 5)*47 = 9*(R − 5)*x
2
(R + 5)*47 (R+ 5)*47 R + 5 (R + 5)
2*47
x
2 = −−−−−−−−−− = −−−−−−−−−− * −−−−−−−−− = −−−−−−−−−−
9*(R − 5) 9*(R − 5) R + 5 9*(R
2 − 5
2)
(R + 5)
2*47 (R + 5)
2 R + 5
x
2 = −−−−−−−−−−− = −−−−−−− ⇒ x = −−−−
9*47 9 3
4. Mając x znajdujemy y = 47/x = 47*3/(R + 5) = 141/(R + 5)
5. Szukam odległości cięciwy CD od środka okręgu
CF = (x + y)/2
Z tw. Pitagorasa
CO
2 = CF
2 + FO
2
FO
2 = CO
2 − CF
2
Na dokończenie nie mam już czasu.