Prawdopodbieństwa
Dzwoneczek06: Strzelec A trafia do celu z prawdopodobieństwem 0,7,a strzele B z prawdopodobieństwem 0,8.Każdy
z nich oddaje po jednym strzale.Jakie jest prawdopodobieństwo tego że cel zostanie chociaż raz
przez jednego z nich trafiony.
22 sty 22:22
Mila:

A− cel zostanie trafiony chociaż raz
A' −cel nie zostanie trafiony ani jeden raz
P(A')=0,3*0,2=0,06
P(A)=1−0,06=0,94
22 sty 22:39
Eta:
Wprowadź takie oznaczenia
TA −−− trafił strzelec A to P(TA)= 0,7
NA −−− nie trafił strzelec A to P(NA)= 0,3
TB −−− trafił strzelec B to P(TB)=0,8
NB −− nie trafił strzelec B to P(NT)= 0,2
mamy takie możliwości: {(TA, TB), (TA, NB) , (NA, TB), (NA,NB)}
wprowadzamy zdarzenie przeciwne do C
C −−− trafił co najmniej jeden strzelec
to: C' −−− żaden ze strzelców nie trafił {(NA, NB)}
zdarzenia są niezależne, więc
P(C')=P(NA)*P(NB)= 0,3*0,2=0,06
P(C)= 1−P(C') = 1− 0,06= 0,94
22 sty 22:47
Eta:
22 sty 22:47
dzwoneczek06: Dziękuję Bardzo
23 sty 11:39
dzwoneczek06: A mogłabym się jeszcze skąd sie wzięło 0,2 i 0,3 ?
23 sty 11:47
Aga1.: Strzelec A trafia z do celu z prawdopodobieństwem 0,7,
więc nie trafia z prawdopodobieństwem 1−0,7=0,3.
Podobnie strzelec B.
23 sty 11:54
dzwoneczek06: Bardzo Ci dziękuje
23 sty 11:56