matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone. Oblicz równanie.
Bartek:
(2−4i)z+3−2i=2+4i+z(−i)
22 sty 22:14
Joanna:
można na 2 sposoby np wyznacz z z(2−4i)+iz=2+4i−3+2i z(2−4i+i)=6i−1
6i−1
z=
2−3i
i rozszerz ten ułamek o 2+3i by nie było i w mianowniku
22 sty 22:27