ostrosłupy
Bartek: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o obj. 48 cm2. Ściana boczna jest nachyblona do
podstawy pod takim kątem a, że tgα=43. Wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
22 sty 22:08
Bartek: obj. oczywiście 48cm3 !
22 sty 22:11
Ryszard: Bartek, czy slyszales kiedys o całkach?
Zastosuj je tutaj!
22 sty 22:17
Ajtek:
Pokaż jak to zrobić z całki, chętnie zobaczę

.
22 sty 22:23
Ryszard: To juz wyzsza matematyka, ale mozna tez z pitagorasa.

Sprawdzam czujnosc forumowiczow, pozdrawiam serdecznie
22 sty 22:27
Ajtek:
Co nie zmienia faktu, iż chętnie to zobaczę

.
22 sty 22:27
Ajtek:

V=48
Podstawiając do wzoru na V obliczysz a.
A później z pitagorasa policzysz h. H
2+(a/2)
2=h
2
Pole boczne już bez problemu.
22 sty 22:35
Ryszard: Ajtek, wyprzedziles mnie, jadlem kolacje
22 sty 22:42
Ajtek:
To spóźnione smacznego

.
Czekam na całeczkę

.
22 sty 22:46