lczby zespolone
krzysiek: rozwiąż równanie zespolone:
z2+|z|=0
chciałbym się dowiedzieć, czy jest może jakiś lepszy sposób (szybszy) niż taki w który
próbowałem:
x2+2xyi−y2+√x2+y2 = 0
z tego tworzę układ równań:
2xy=0
x2−y2+√x2+y2=0
z pierwszego równania x=0 ∨ y=0
sprawdzam:
Dla x=0
y2=√y2
y2−y=0
y(y−1)=0
y=0 ∨ y=1
z czego dostaję: z=0 ∨ z=i
dla y=0
−x2=√x2 i tutaj mam sprzeczność (dobrze myślę czy się mylę?)
22 sty 21:56
krzysiek: chyba się trochę pogubiłem na samym końcu:
−x
2=x
x
2+x=0
x(x+1)=0
x=0 ∨ x=−1
czyli ostatecznie rozwiązaniem byłyby liczby:
z=0
z=i
z=−1
proszę o sprawdzenie i poprawienie, jak coś źle rozwiązuje
22 sty 22:01
Mila:
"sprawdzam: Dla x=0 ;
y2=√y2"
Tak:
y2=√y2 /2
y4=y2
y4−y2=0
y2(y2−1)=0
y=0 lub y=1 lub y=−1
stąd
z=0+0i=0
z=0+i=i
z=0−i=−i
22 sty 22:19
krzysiek: aaaa racja

dzięki

a tak poza tym to reszta jest prawidłowo rozpisana?
22 sty 22:26
Mila: Tak.
22 sty 22:43
krzysiek: to jeszcze raz, wielkie dzięki
22 sty 22:56