Objetość bryły
Vizer: Cześć

Może ktoś napisać tylko samą całkę jak wygląda do zadania, bo mam rozwiązane ale nie wiem czy
dobrze. Oblicz objętość bryły powstałej z obrotu figury ograniczonej krzywą y
2 = x
2 − x
4
dookoła osi OX. Z góry dzięki za pomoc !
22 sty 21:50
Vizer: nikt ?
22 sty 22:08
rupert: A ile ci wyszło?
22 sty 22:28
22 sty 22:33
rupert: to dobrze masz
22 sty 22:34
rupert: podstaw do wzoru y=√x2−x4
22 sty 22:35
Godzio:
Uwaga 1
Wykres tej krzywej jest symetryczny zarówno względem OX jak i OY, co daje, że wystarczy
rozpatrzyć krzywą:
y = √x2 − x4 i liczyć całkę
2 * π∫01(x2−x4)dx
22 sty 22:37
rupert:
1
π ∫(√x2−x4)2 dx
−1
22 sty 22:37
Vizer: Tak jest Panie Godzio, tak zrobiłem, dzięki chłopaki
22 sty 22:45
Vizer: BTW. ciekawa krzywa wychodzi z tego faktycznie.
22 sty 22:46