wielomiany, parametr, plaszczyzna
Anja: ZAD.1 Nie wykonując dzielenia znaleźc resztę z dzielenia wielomianu
x8 − 16x4 + 3x2 − x + 3
przez x2 + 3x +2
ZAD.2 Zbadac liczbę rozwiązań podanego układu w zależności od parametru p
px − 2y −z = p
−y + 2z = −1
−x + pz = 1
Dla p= 2 zyznaczyc z stosując wzory Cramera.
ZAD.3 Znaleźc rzut punktu P=(2, 3, 1) na płaszczyznę π: 3x + 4y − 6z = 73
Jaka jest odległośc punktu P od płaszczyzny π?
22 sty 21:41
Aga1.: 1)
x2+3x+2=(x+1)(x+2)
Reszta jest postaci ax+b
x8−16x4+3x2−x+3=w(x)*(x+1)(x+2)+(ax+b)
Oblicz a i b podstawiając x=−1, a następnie x=−2
22 sty 22:29
Aga1.: Z. 3.
Płaszczyzna 3x+4y−6z−73=0
jej wektor normalny ( tak się chyba nazywa)
n→=[3,4,−6]
Równanie prostej prostopadłej do tej płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(2,3,1)
23 sty 10:07
Janek191:
z.3 cd.
π : 3x + 4y − 6z − 73 = 0
P = ( 2,3,1)
Odległość punktu P od danej płaszczyzny
d = I 3*2 + 4*3 − 6*1 − 73 I / √32 + 42 + (−6)2
d = I 6 + 12 − 79 I / √9 + 16 + 36
d = 61 / √61 = √61
====================
23 sty 10:38
Aga1.: Nie miałam wcześniej czasu, dokończenie z godz.10.07
Prostą można zapisać
Szukanym punktem P
' jest punkt przecięcia danej płaszczyzny z tą prostą
P
'(2+3t, 3+4t, 1−6t)∊π
3(2+3t)+4(3+4t)−6(1−6t)−73=0
Oblicz t
t=1
odp.
P
'(5,7,−5) .
Sprawdź.
23 sty 11:34
Anja: Dziekuje
24 sty 22:58