prawdopodobienstwo
Bzyczek: witam mam taki problem gdyż nie potrafię zrozumieć jak się robi zadania tego typu na
prawdopodobienstwo metoda drzewka oto takie przykładowe zadanie
W 2 pudełkach sa cukierki. W 1 15czekoladowych i 5 owocowych a w 2 20czekoladowych i
30owocowych.Losujemy najpierw z 1 a potem 2 pudełka
a) jakie jest prawdopodobienstwo ze w wyniku losowania otrzymamy dwa cukierki czekoladowe
b) jakie jest prawdopodobienstwo ze 1 z wylosowanych bd czekoladowy a drugi owocowy
w a powino byc 310 b 1120
22 sty 21:39
Eta:
| | 15 | | 20 | | 3 | | 2 | | 6 | | 3 | |
a) A{(cz, cz)} P(A)= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 20 | | 50 | | 4 | | 5 | | 20 | | 10 | |
b) B={(cz,o), (o,cz)}
| | 15 | | 30 | | 5 | | 20 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| =....... |
| | 20 | | 50 | | 20 | | 50 | |
22 sty 21:50
Bzyczek: dzięki bardzo Eta
22 sty 22:17