calka
baklazan: jak to policzyc
22 sty 21:39
baklazan: pomoze ktos?
22 sty 21:45
baklazan: ?
22 sty 21:57
baklazan: calki przerosly to forum
22 sty 22:12
Krzysiek: i Ciebie też

spróbowałeś podstawieniem uniwersalnym?
t=tg(x/2)
22 sty 22:25
pigor: ... , no kolego studencie proszę cię, tylko nie obrażaj tego Forum , dobrze

a co do tej całki, to np. tak:
| | 2sinx2cosx2 | | 2tgx2 | |
sinx= |
| = |
| oraz |
| | sin2x2+cos2x2 | | tg2x2+1 | |
analogicznie
| | cos2x2−sin2x2 | | 1−tg2x2 | |
cosx= |
| = |
| . |
| | sin2x2+cos2x2 | | tg2x2+1 | |
wtedy
| | 2tgx2 | | 1−tg2x2 | |
1+sinx+cosx=1+ |
| + |
| = |
| | tg2x2+1 | | tg2x2+1 | |
| | 1+tg2x2+2tgx2+1−tg2x2 | | 2+2tgx2 | |
= |
| = |
| , |
| | 1+tg2x2 | | 1+tg2x2 | |
zatem
| | dx | | 1 | | 1+tg2x2 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| dx = |
| | 1+sinx+cosx | | 2 | | 1+tgx2 | |
| | 2dt | |
= | niech tgx2=t ⇒ x2=arctgt ⇒ x=2arctgt ⇒ dx= |
| | = |
| | 1+t2 | |
| | 1 | | 1+t2 | | 2dt | | dt | |
= |
| ∫ |
| * |
| = ∫ |
| = ln|1+t|+C= ln|1+tgx2|+C . ...  |
| | 2 | | 1+t | | 1+t2 | | 1+t | |
22 sty 22:49
baklazan: da faq is this, jak dostane takie cos na kolosie to dowidzenia. Dzieki za pomoc
22 sty 23:14
pigor: ... wyprowadziłem ci wzory na sinx , cosx w funkcji tg
x2, ale ty nie musisz tego robicć
tylko od razu skorzystać z nich , wtedy tak "groźnie" to nie wygląda , a moim zdaniem całeczka
jest . ...

piękna , bo wychodzi na końcu łatwa i przyjemna . ...
22 sty 23:20