Oblicz.
asdfgh: Łącząc środki kolejnych boków pięciokąta wypukłego otrzymano łamaną o długości 2012. Oblicz
sumę długości wszystkich przekątnych tego pięciokąta.
22 sty 21:31
amen: odcinek laczacy srodki bokow jest rownolegly do przekatnej wychodzacej z koncow tych bokow;
zastosuj tw. talesa
22 sty 21:37
PuRXUTM:

f=2a, g=2b. h=2c. i=2d, j=2e
ponieważ łącząc środki dwóch boków trójkąta otrzymujemy odcinek równoległy do trzeciego boku i
równy jego połowie
a+b+c+d+e=2012 więc f+g+h+i+j=2( a+b+c+d+e )=4024
22 sty 21:42
asdfgh: dzięękiii :}
22 sty 22:15