Liczby zespolone - równanie kwadratowe
eM: Delta w liczbach zespolonych.
z2+(5−3i)z+10−5i=0
Czy "c" będzie równe 10−5i, czy tylko 5i ?
Cały czas liczę deltę zgodnie ze wzorem czyli :
Δ=(5−3i)2−4*1*(10−5i)
wg. mnie i wolframaplha wychodzi √−24−10i i dalej już nie wychodzi.
Po rozwiązaniu układu równań :
x2−y2=−24
2xy = −10
Dostaje takie pary rozwiązać : x=1 y=5 oraz x=−1 y=−5 . A to ma się nijak do prawidłowych
odpowiedzi.
22 sty 21:30
Mila:
√−24−10i=
√(−1)*(24+10i)=
=i
√24+10i=i
√(5+i)2=i(5+i)=5i−1
| | −5+3i−(5i−1) | | −5+3i+5i−1 | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=−2−i lub z
2=−3+4i
22 sty 21:44
eM: Nigdy bym na to nie wpadł.
Dziękuje za pomoc !
22 sty 21:46
Mila: Trzeba próbować, podzielić liczby przy (i) przez 2 i kombinować.
Nie zawsze to się udaje, wtedy Twoim sposobem.
22 sty 21:58