nierówność
gryze asfalt: Udowodnij nierówność
log45+log56+log67+log78>4,4
22 sty 21:24
gryze asfalt: Wymyśliłem żeby skorzystać ze średnich:
| log45+log56+log67+log78 | |
| >4√log45*log56*log67*log78 |
| 4 | |
A dalej co?
22 sty 21:28
amen: ja bym skorzystal ze wzoru na zamianę podstaw logarytmu (podstawa 4)
22 sty 21:31
gryze asfalt: ano xD dzieki
22 sty 21:32
PW: Bardzo dobry pomysł z twierdzeniem o średnich.
Dalej definicja logarytmu po prostu
(log45).(log56) =log45(log56) (twierdzenie o logarytmie potęgi)
I tu jest ten kluczowy moment:
5(log56) = 6
− to jest właśnie zastosowanie definicji logarytmu (tak oczywiste, że aż trudne). Oznacza to,
że
(log45).(log56) =log46
Kontynuując takie myślenie dostaniemy tezę.
22 sty 21:47