Boki trójkąta ABC mają długość 25cm, 39cm i 40cm.
XYZ. :P: Boki trójkąta ABC mają długość 25cm, 39cm i 40cm.
a) wykaż, że trójkąt ABC jest ostrokątny
b) oblicz pole trójkąta ABC.
c) oblicz sinus najwiekszego kata w trojkacie ABC i na tej podstawi wyznacz przyblizoną miarę
tego kąta z dokładnością do 1stopnia.
d)oblicz dlugosc promienia okregu opisanego na trojkacie ABC.
7 cze 15:47
Bogdan:
a) możesz np. zastosować twierdzenie cosinusów,
b) wzór Herona,
c) otrzymany cosinus w punkcie a) przekształć przy pomocy wzoru sin
2α + cos
2α = 1 na sinus,
| | abc | |
d) Pole trójkąta P = |
| , stąd wyznaczysz R. |
| | 4R | |
7 cze 16:02
kj:

yuytjuykhkhjkh3456789
5678\5678
29 cze 20:45
AS: Dorzucę swoje trzy grosze
ad a)
wyliczyć w = a2 + b2 − c2 gdzie c jest największym bokiem trójkąta.
Gdy w < 0 to kąt przeciwległy c jest rozwarty
Gdy w = 0 to kąt przeciwległy c jest prosty
Gdy w > 0 to kąt przeciwległy c jest ostry
lub
wyliczyć cos(γ) = (a2 + b2 − c2)/(2*a*b) gdzie c jest największym bokiem trójkąta.
Gdy cos(γ) < 0 to γ jest kątem rozwartym
ad c)
Obliczyć sin(γ) z wyliczonego cos(γ)
lub sin(γ/2) = √(p−b)*(p−c)/b*c gdzie p = (a + b + c)/2
i c jest największym bokiem trójkata.
1 lip 09:11