układ równań
Anna: Rozwiązaniem układu równań
x−3y=1
2x+y=5 jest:
a)para liczb dodatnich
b) para liczb ujemnych
c) para liczb przeciwnych znaków
d) para liczb całkowitych
odpowiedź A
natomiast mi wychodzi odpowiedź C (y= −3/7 x=1/7)
Mógłby ktoś zrobić te zadaniem bym mogła sprawdzić gdzie robię błąd?
22 sty 21:13
Eta:
−2x+6y= −2
2x+y= 5
−−−−−−−−−
| | 3 | | 3 | | 2 | |
7y= 3 ⇒ y= |
| to x=3* |
| +1= 2 |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
odpA)
22 sty 21:18
Joanna: x=3y+1
czyli 2x+y=5 ma postać
2(3y+1)+y=5
6y+2+y=5
7y=3
stąd
masz dodatni y
więc x też bedzie dodatni
22 sty 21:18
Anna: jak zawsze mylę sie w znakach

wielkie dzięki
22 sty 21:24