logarytm do potęgi
wojtek: Mógłby mi ktoś pomóc. Na stronce nie ma zadanek z log do potęgi.
Np takie coś: log22 8x − log22 4x + log22 2x ≥ log264
22 sty 21:04
Joanna: spróbuj rozpisać wszystki trzy w ten desen:
(log2 8x)2=(log2 8+log2 x)2 = (3+log2 x)2=9+6log2 x+( log2 x)2
a potem podstawić log2 x = t i rozwiązxać równianie kwadrawtowe log64 tez zamien na liczbę
22 sty 21:30
Joanna: nierówność kwadratową oczywiście,...
22 sty 21:31
wojtek: Okej dziękuję bardzo

Przeanalizuję to.
log
264 = 6 prawda ?
22 sty 21:38
Joanna: tak bo 26=64
22 sty 21:52
Joanna: wsk 8x=8*x
log a*b= loga+logb
gdyby było cięzkostrawne
22 sty 21:53
wojtek: Dziękuję raz jeszcze. Udało się. T wyszedł przedział od (−∞; −6)∪(0;+∞). Teraz muszę z log2x=
t zrobić 2t = x tylko jak to zrobić kiedy mam przedział hmmm ? Mam t1=0 i t2=−6
22 sty 21:56
wojtek: Tak zrozumiałem, właśnie nie potrafiłem do tej pory rozbijać tych logarytmów na iloczyny.
Myślę, że mój nauczyciel nie doszedł jeszcze do tego ze mną, a w pracy domowej jak widać
okazało się konieczna znajomość
22 sty 21:57
wojtek: Okej chyba palnąłem za szybko. Myślę, że wiem jak to zrobić. Podstawić za 2t miejsca zerowe.
Wyjdą mi dwa miejsca zerowe x i zrobić z tego taki sam przedział dla znaku nierówności takiej
jak w początkowym równaniu to jest ≥
ps. źle napisałem nawiasy wcześnie, to wszystko z pośpiechu
22 sty 21:59
Joanna: dokładnie
22 sty 22:08