Obliczyć granicę ciągu.
Borsuk: Obliczyć granicę ciągu:
an=(3n3n+1)2n
ten nawias do potęgi 2n
licznik: 3n
mianownik: 3n+1
22 sty 20:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka ... granica Eulera
22 sty 21:00
Janek191:
lim an = e−2/3 ?
n→∞
22 sty 21:37
Janek191:
Borsuk był wybitnym matematykiem.
22 sty 21:40
Borsuk: nie tak?
lim ( 3n )2n = lim (3n )2n = lim 12n = 1
n−>oo (3n+1) n−>oo ( n(3+1/n)) n−>oo
Proszę jakby ktoś wyjaśnił dlaczego nie tym sposobem granice ciągu?
22 sty 22:03
Aga1.: A ile jest 1∞?
22 sty 22:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest symbol nieoznaczony
22 sty 22:12
Aga1.: Artur, nie Ciebie pytałam?
22 sty 22:13
Artur_z_miasta_Neptuna: wybacz
22 sty 22:15
Borsuk: Aż to zwój jeden mi się wyprostował kurde, Idę odpocząć. Dziękuję za uwagę!
22 sty 22:18
Janek191:
3n 1 1
an =[ −−−− ]2n = [ −−−−−− ]2n = [ 1 + −−−− ] − 2n =
1 3n
3n + 1 1 + −−
3n
1
= { [ 1 + −−− ] 3n } − 2/3
3n
czyli
lim an = e −2/3
n→ ∞
22 sty 22:22
Bomba: a skąd to −2/3. −2n pojawiło się przy "odwracaniu" ułamka do postaci
1 .
1+ −−−−−
3n
22 sty 22:27
Borsuk: ze wzoru

już pamiętam
22 sty 22:28
Janek191: Do Bomby : Trzeba trochę "pogłówkować "
[ an]m = an*m
22 sty 22:53
heheheheheh: a to nie bedzie e6n2 czyli nieskonczonosc?
22 sty 23:18
Bomba: zaćmienie umysłu miałem
22 sty 23:27
heheheheheh: nie no teraz mi wyszlo e2/3
22 sty 23:49
heheheheheh: a teraz e−2/3 i to chyba jest dobrze
22 sty 23:50
asdf: już bez limesów, żeby tylko wiedzieć jak to rozwiązać:
| | 3n | | 3n+1 | | 1 | |
( |
| )2n = ( |
| )−2n = (1+ |
| )−2n = |
| | 3n+1 | | 3n | | 3n | |
| | 1 | |
[(1+ |
| )3n]−2n/3n = e−2/3 |
| | 3n | |
22 sty 23:54