oprocentowanie
amen: oprocentowanie
Pan Kowalski umieścił swoje oszczędności na dwu różnych lokatach. Pieniądze, otrzymane jako
honorarium za podręcznik, złożył na lokacie oprocentowanej w wysokości 7%
w skali roku, a wynagrodzenie za cykl wykładów − na lokacie 9%. Po roku jego dochód
był o 30 złotych, a po dwu latach − o 70 złotych wyższy od dochodu, który uzyskałby
składając całą sumę na lokacie 8%. Ile pieniędzy otrzymał pan Kowalski za podręcznik,
a ile za wykłady?
dla x − honorarium za podręcznik, y − wykłady
ułożyłem taki układ:
x*1.07 + y*1.09 = 30 + (x + y)*1.08
x*(1.07)2 + y*(1.09)2 = 70 + (x + y)*(1.08)2
wolfram podaje wartosci dosc wysokie i w dodatku przyblizone, także zakładam, że popełniłem
jakiś błąd.
z góry dziękuję za sugestie/poprawki
22 sty 20:53
amen: up
22 sty 21:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
1.07 = 1.08 − 0.01
1.09 = 1.08 + 0.01
czyli z pierwszego równania masz:
0.01y − 0.01x = 30
y−x = 3'000
pokombinuj jak przekształcić drugie równanie do 'znośnej' postaci
22 sty 21:06
amen: y − x = 3000
217y − 217x = 700000
x = 24500, y= 27500, teraz obliczone bez przyblizenia; wynikalo to z powodu dzialan na
'niewygodnych' liczbach;
sztuka polegala na tym, zeby rozpisac to tak jak ty (znalezc zwiazek miedzy liczbami 1.07, 1.09
i 1.08)
dzięki serdeczne
22 sty 21:26