matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
procenty
lukasz:
Liczba y stanowi 80% liczby x. Zatem: a) x=0,8y b)x=1,2y c)x=1,25y d)x=0,75y odpowiedź C bardzo proszę o wytłumaczenie co,jak i dlaczego
22 sty 20:53
amen:
y = 80%*x y = 0.8x y/0.8 = x x = 1.25y odp. c)
22 sty 20:55