Wzajemne położenie okręgów .
patka95: Mam takie zadanko : Określ wzajemne położenie dwóch okręgów
o
1: (x+3)
2+(y−2)
2=18 i o
2: (x+5)
2+(y−4)
2=2
Wyznacz punkty wspólne okręgów (o ile istnieją).
No i określiłam już wzajemne położenie. Styczne są wewnętrznie (mają jeden pkt. wspólny).
Następnie mam zaczęte wyznaczanie punktu poprzez układy równań w taki sposób:
| ⎧ | (x+3)2+(y−2)2=18 | |
| ⎩ | (x+5)2+(y−4)2=2 |
|
rozwiązuję dalej i doszłam do takiej postaci
x−y+11=0
i tutaj nie wiem kompletnie co dalej zrobić ..

możecie pomóc ?

Byłabym wdzięczna
22 sty 20:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
a ja proponuję inaczej:
1) wyznacz współrzędne środków okręgów
2) wyznacz odległość pomiędzy okręgami
3) wyznacz sumę promieni okręgów
4)jeżeli:
odegłość < sumy promieni ... to okręgi się przecinają
odległość = sumie promieni ... to okręgi styczne
odległośc > sumy promieni ... to okręgi nie mają punktów wspólnych
22 sty 20:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak doszłaś do takiej postaci
22 sty 20:45
22 sty 20:46
patka95: Robiłam to tak.
| ⎧ | (x+3)2+(y−2)2=18 | |
| ⎩ | (x+5)2+(y−4)2=2 |
|
| ⎧ | x2+6x+9+y2−4y+4=18 | |
| ⎩ | x2+10x+25+y2−8y+16=2 |
|
| ⎧ | x2+y2+6x−4y−5=0/:(−1) | |
| ⎩ | x2+y2+10x−8y+39=0 |
|
| ⎧ | −x2−y2−6x+4y+5=0 | |
| ⎩ | x2+y2+10x−8y+39=0 | dodajemy wszystko
|
4x−4y+44=0/:4
x−y+11=0 inie wiem jak dalej wyznaczyć te punkty wspólne .
22 sty 20:56
patka95: a raczej jeden punkt wspólny bo są styczne te okręgi i to już wieem i obliczyłam tylko chodzi
mi jaki jest ten punkt wspólny
22 sty 20:58
Eta:
x= y+11 podstaw do jednego z równań okręgów
22 sty 20:59
patka95: mam odpowiedz, że ma wyjść x=−6 i y=5 tylko nie wiem jak
22 sty 20:59
patka95: a czemu +11 a nie −11 ?
22 sty 21:01
Eta:
poprawiam zapis
x= y−11
22 sty 21:01
Eta:
x= y−11
(y−8)2+(y−2)2=18 ⇒ y2−10y+25=0 ⇒ (y−5)2=0 ⇒y=5 , to x= −6
22 sty 21:07
patka95: taaak już mam

Dziękuje baardzo za pomoc
22 sty 21:08