proszę uprzejmie o rozwiązanie
blagaaam: w trapezie równoramiennym o ramieniu 20 cm i obwodzie 8dm wyznacz pole wiedzac ze ctg kata
nachylenia ramienia do prostej wynosi 4/3
22 sty 20:34
blagaaam: ktos pomoze

22 sty 21:53
PuRXUTM: a nie ctg kąta nachylenia ramienia do podstawy ?
22 sty 21:55
Janek191:
c = 20 cm
a + 2 c + b = 80 cm ⇒ a + b = 80 cm − 2*20 cm = 40 cm
oraz
ctg α = 4/3 ⇒ tg α = 3/4
więc
h/c = tg α = 3/4
h/20 = 3/4 ⇒ h = 15
Pole trapezu
P = 0,5 *( a + b)*h = 0,5 * 40 * 15 = 300
Odp. P = 300 cm2
===================
22 sty 21:56
PuRXUTM: mi wychodzi 4,8dm2 ale wziąłem kąt nachylenia ramienia do podstawy
22 sty 22:00
Edyta PK:
Janek191 − czy u Ciebie c to przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym?
22 sty 22:24
Janek191:
c − długość ramienia trapezu równoramiennego
a > b
a − długość podstawy " dolnej"
b − długość podstawy "górnej "
22 sty 23:00