oblicz pochodną
gusia: pochodna 1:
(1−x)*sin(π/2*x)
i pochodna 2:
cos(π/2*x)
22 sty 20:34
Janek191:
f(x) =( 1 − x)*sin( 0,5π x)
więc
f '(x) = (1 − x) ' * sin( 0,5π x) + (1 − x) *[ sin (0,5π x) ] ' =
= − 1 * sin 0,5π x + ( 1 − x) *cos 0,5π x *0,5π =
= − sin 0,5π x + 0,5π cos 0,5π x − 0,5π x cos 0,5π x
22 sty 22:04
Janek191:
f(x) =( 1 − x)*sin( 0,5π x)
więc
f '(x) = (1 − x) ' * sin( 0,5π x) + (1 − x) *[ sin (0,5π x) ] ' =
= − 1 * sin 0,5π x + ( 1 − x) *cos 0,5π x *0,5π =
= − sin 0,5π x + 0,5π cos 0,5π x − 0,5π x cos 0,5π x
22 sty 22:04
Janek191:
f(x) = cos 0,5π x
więc
f '(x) = − sin 0,5π x * 0,5π = − 0,5π sin 0,5π x
22 sty 22:06