Proste pytania, która odpowiedź.
M.: Mam mały problem, treść zadania: Oblicz objętość i pole powierzchni prostopadłościanu o
wymiarach 2 cm * 1 dm * 5 mm, jaki będzie wynik 52 cm czy 82 cm ?
7 cze 15:21
AS: pole pow. = 52 cm2
7 cze 15:33
M.: OK, wielkie dzięki, to jeszcze jedno dla sprawdzenia.
Oblicz objętość i pole powierzchni sześcianu o krawędzi długości 5 równe będzie 48 tak ?
7 cze 16:04
AS: Oj nie!
Objętość sześcianu V = a3 = a*a*a = 5*5*5 = 125 cm3
Pole powierzchni sześcianu P = 6*a2 bo jest 6 ścian każda kwadratem o polu a2.
P = 6*a2 = 6*a*a = 6*5*5 = 150 cm2
7 cze 16:57