matematyka wyższa
ula: wyznacz wzór funkcji y=f(x) której wykres przechodzi przez punkt (2;1) i spełnia równanie
xy`+2y=0
Proszę o pomoc..
22 sty 20:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
najpierw rozwiąż to równanie różniczkowe
22 sty 20:29
ula: właśnie nie bardzo wiem jak to sie to robi..
mam wskazówke że: ( xdx) / dy + 2y = 0 ale nie wiem skąd w tym równaniu zamiast y` wzięlo sie
dx/dy....
22 sty 20:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
xy' + 2y = 0
xy' = −2y
ln|y| = −2*ln |x| + C
22 sty 20:39
ula: dzięki, postaram sie jakos do tego dojść co tu narobiłeś
22 sty 20:48