Liczby zespolone
eM: Witam
Mam problem z takim zdaniem :
z2+(5−3i)z+10−5i=0
Obliczam deltę i wychodzi mi takie cudeńko : √−24−5i
Przez tą deltę wychodzi mi układ równań:
x2−y2=−24
2xy = −5
Po rozwiązaniu wychodzą mi kosmiczne rozwiązania, które nijak mają się z odpowiedzią/
Czy jest inny sposób na rozwiązanie tego przykładu?
22 sty 20:22
eM: Liczby zespolone
Mam problem z takim zdaniem :
z2+(5−3i)z+10−5i=0
Obliczam deltę i wychodzi mi takie cudeńko : √−24−5i
Przez tą deltę wychodzi mi układ równań:
x2−y2=−24
2xy = −5
Po rozwiązaniu wychodzą mi kosmiczne rozwiązania, które nijak mają się z odpowiedzią/
Czy jest inny sposób na rozwiązanie tego przykładu?
22 sty 20:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle wyliczona Δ
22 sty 20:26
MQ: Nie wiem, czy to coś pomoże, ale:
Δ=5i−24
22 sty 20:29
eM: Wróciłem z kuchni i zobaczyłem błąd, 4 * 5 to nie jest 25

Ale zacząłem dalej liczyć i obliczyłem, że x=1 y=−5 lub x=−1 y=5. A te wyniki dalej nie są
rozwiązaniami.
Może gdzieś jeszcze popełniłem błąd ?
22 sty 20:46