oblicz prawdopodobieństwo
fafi: hej, jaki jest sposób na szybkie rozwiązanie tego zadania:
Z tablicy liczb trzycyfrowych wylosowano jedna liczbę. Prawdopodobieństwo, że wylosowano liczbę
podzielną przez 13 i przez 2 wynosi ?
wypisywanie tych liczb i liczenie byłoby dosyć pracochłonne

pomoże ktoś?
22 sty 20:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaka jest najmniejsza liczba 3−cyfrowa podzielna przez 26 (bo 26 = 2*13)

myślimy
a kolejna będzie o 26 większa
i masz ciąg arytmetyczny
to ile będzie taki liczb
22 sty 20:14
fafi: wyszło mi 35 ale nie ma takiej odpowiedzi
22 sty 20:39
Bogdan:
a może chodzi o liczby podzielne przez 13 lub przez 2?
(przez 13 lub przez 2, a nie przez 13 i przez 2)
22 sty 20:45
Janek191:
P( A) = 35/900 = 7/180
=====================
22 sty 22:41