Trygonometria
Janek: Rozwiąż nierówność:
2sinx/2 < √3
wyszło mi, że x ∊ R \ <2pi/3 + 4kPi ; 4pi/3 + 4kPi>
dobrze, czy błąd?
22 sty 19:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
zanijmy od ... 'zapisz normalnie' tą nierówność
22 sty 19:50
Janek: 2sin (x/2) < √3
22 sty 19:54
Janek: Odświeżam.
22 sty 20:22
krystek: | | x | | √3 | |
sin |
| < |
| i popatrz na wykres dla jakich kątów ,w okresie podstawowym , są |
| | 2 | | 2 | |
mniejsze
22 sty 20:31
Janek: od Pi/3 i 2Pi/3
22 sty 20:33
Janek: ale krystek, dlaczego nie mam dobrze zapisanego przedziału? ja wyłączyłem od R ten przedział co
zapisałem,...
22 sty 20:35
krystek: | | x | | x | |
podam w stopniach 0≤ |
| <60 oraz dla 120< |
| ≤360 uwzględnij okresowość i wylicz x |
| | 2 | | 2 | |
22 sty 20:39
Janek: nosz... nie rozumiem tego... mógłbyś mi to rozpisać? dlaczego to co zapisałem jest błędne?
22 sty 20:42
Aga1.:

| 1 | | π | | 1 | | 2 | |
| x= |
| +2kπ lub |
| x= |
| π+2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2 | | 4 | |
x= |
| π+4kπ lub x= |
| π+4kπ, k∊C. |
| | 3 | | 3 | |
Wydaje się,że nie masz błędu.
23 sty 09:46