procenty
aga89: ile kosztował komputer, którego cene najpierw zwiekszono o 10%, a nastepnie zmniejszono o 20% i
ktory teraz jest tanszy o 264 zł niz po pierwszej zmianie ceny?
22 sty 19:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
x −−− cena początkowa
x + 10%x = 110%x −−− po podwyżcze
110%x − 20%*(110%x) = 110%x − 22%x = 88%x <−−− cena po obniżce
264 = 88%x
wyznacz 'x'
22 sty 19:52
Eta:
x −−− pierwotna cena komputera
1,1*0,8*x= 1,1*x −264
rozwiąż to równanie........
22 sty 19:53
Eta:
Hej Arturku

coś ........za niska będzie cena tego Twojego komputerka
22 sty 19:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
mojego za niska

policz
22 sty 19:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
aaaa ... nie przeczytalem treści zadania do końca tylko zobaczyłem 264zł ... więc stwierdziłem
... taka jest cena końcowa
22 sty 19:58
Eta:
Mojego 1200 zł
A Twojego? ..........
22 sty 19:58