równanie
alice: takie równanie do rozwiązania, nie umiem zbytnio potęg

1000,7 ( 1+ x )
0 = 800 ( 1+ x )
−1/2 + 850 ( 1 + x )
−1 + 20 ( 1+ x )
−1
x = ?
22 sty 19:37
MQ: Podstaw sobie t = (1+x)−1/2
Z zastrzeżeniem co do dziedziny: 1+x>0
22 sty 19:44
alice: a mogę prosić o dalsze rozwiazanie żeby zrozumieć tok rozumowania?
22 sty 19:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
następna linijka:
1000,7 *1 = 800*t + 850 *t2 + 20*t2
i szukasz rozwiązań tego równania kwadratowego
22 sty 19:47
alice: dzięki
22 sty 19:54