pomóżcie mi prosze
Mira: Pan Kowalski założył w pewnym banku dwuletnia lokatę terminowa w kwocie 5000zł. Oblicz
oprocentowanie tej lokaty w skali rocznej, jeżeli kapitalizacja odsetek następowała co pół
roku i po dwóch latach na kącie pana Kowalskiego była kwota 7320.50 zł?
7 cze 15:03
Mira: kochani pomóżcie mi z tymi procentami
7 cze 15:09
Mira: pomóżcie plis


!
7 cze 15:37
Bogdan:
A jaki znasz wzór dotyczący lokat bankowych? Podaj ten wzór.
7 cze 15:55
Mira: Kp+O=Kk
O=Kk−kp
takie znam wzory
7 cze 19:00
Mira: Dla rocznej lokaty kwotę odsetek obliczę wg. wzoru:
O=kp*r
7 cze 19:01
Mira: a kapitał końcowy wg. wzoru:
Kk=kp+O=Kp+(Kp*r)=Kp(1+ r)
7 cze 19:01
Bogdan:
Oznaczenia:
K − kwota początkowa, K = 5000,
K
K − kwota końcowa, K
K = 7320,50
p − liczba procent rocznej stopy procentowej, p = ?
n − liczba lat (n nie musi być liczbą naturalną), n = 2,
m − liczba określająca, ile razy w roku następuje kapitalizacja odsetek, m = 2.
| | p | | p | | p | |
7320,50 = 5000*(1 + |
| )4 ⇒ (1 + |
| )4 = 1,4641 ⇒ 1 + |
| = 1,1 |
| | 200 | | 200 | | 200 | |
7 cze 19:16
Mira: p=20
czyli 20%
7 cze 19:23
Mira: tak Bogdanie!
7 cze 19:23
Bogdan:
Tak.
Szkoda, ze nie ma teraz takich banków.
7 cze 19:26
Mira: dzięki Ci Bogdanku
7 cze 19:27