wielomiany
anita: rozłóż wielomian na czynniki i podaj jego pierwiastek
(x2+4x−1)2−16 ?
22 sty 19:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
skorzystaj ze wzoru skroconego mnożenia:
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
22 sty 19:30
anita: (x2+4x−1+4)(x2+4x−1−4) ?
22 sty 19:30
Saizou : skorzystaj ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
22 sty 19:30
pigor: ..., np. tak:
(x2+4x−1)2−16= (x
2+4x−1)
2−4
2= (x
2+4x−1−4)(x
2+4x−1+4)=
= (x
2+4x−5)(x
2+4x+3)=
(x+5)(x−1)(x+3)(x+1)= 0 ⇔
x∊{−5,1,−3,−1} . ...
22 sty 19:34
anita: Δ
1 nawiasu
Δ=4
2−4*1*3=4
√Δ=2
Δ
2 nawias
Δ=4
2−4*1*(−5)=36
√Δ=6
w(x)=(x+3)(x+1)(x+5)(x−1) stopień=1 ?
22 sty 19:35
anita: a jak zabrać się za to x
4+10x
3−90x−81
22 sty 19:38
anita:
22 sty 19:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że x=−1 jest pierwiastkiem wielomianu tego
dzielisz i 'kombinujesz' dalej
22 sty 19:42
anita: ale nie mam x2 i nie bardzo wiem może schemat hornera ?
22 sty 19:44
anita: a jak bys mógł to zobacz ten przykład wyżej
22 sty 19:44
pigor: ..., np. tak :
x4+10x3−90x−81= x
4−9
2 + 10x
3−90x= (x
2−9)(x
2+9)+10x(x
2−9)= (x
2−9)(x
2+9+10x)=
= (x
2−9)(x
2+9x+x+9)= (x
2−9)[x(x+9)+1(x+9)]=
(x−3)(x+3)(x+9)(x+1) . ...
22 sty 20:52