pochodna
gusia: jak wygląda pochodna z (−sinx), czy (−cosx), znak "−" jest istotny
22 sty 19:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
tyle samo co −(sinx)'
pamiętaj, że:
(cf(x))' = c*(f(x))' ; gdzie 'c' to stała
u Ciebie c = −1
22 sty 19:11
MQ: (−sinx)'=−(sinx)'
tak samo dla cosx i dla kazdej innej funkcji
22 sty 19:11
gusia: dziękuję
22 sty 19:12
gusia: a w przypadku pochodnej cosx*2x
22 sty 19:18
MQ: (f(x)*g(x))'=f'(x)*g(x)+f(x)*g'(x)
22 sty 19:21
gusia: dziękuję
a gdyby była tylko liczba 2 bez x, to już wtedy nie traktujemy wyrażnia jako pochodnej dwóch
funkcji?
22 sty 19:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
to wtedy patrz mój post
22 sty 19:32