sinusoida pytanko
Aleks: jak narysowac wykres funkcji y = sin(1/2 x)?
Narysowałem juz y=sinx
22 sty 18:28
Aleks: ponawiam
22 sty 18:58
Aleks: ponawiam
22 sty 19:20
Kaja: okres podstawowy takiej funkcji jest równy 4π. Miejsca zerowe tej funkcji to x=2kπ. Ten wykres
będzie jakby rozciągnięty.
22 sty 19:34
Aleks: no wlasnie wiem ze jak jest np sin(2x) to go "sciskam" o polowe.

Nie wiem jak jest w przypadku 1/2
22 sty 19:38
Kaja: to go rozciągasz

okres podstawowy będzie wtedy dwa razy większy
22 sty 19:40
Kaja: rozciągasz ale nie na wysokość tylko na szerokość
22 sty 19:41
Aleks: Dzieki wielkie

A wiesz może jak się zabrać za zadanie:
1.Rozwiąz korzystajac z wykresów:
||x|−2| = |x−2|
Wiem ze mam rozpatrywac dla x<0 i x ≥0 ale jak to rozłozyc to nie mam pojecia
22 sty 19:43
Aleks: ponawiam
22 sty 19:52
Kaja: nie trzeba rozpatrywać osobno dla x mniejszych i większych bądź równych zero. wystarczy
odpowiednio przekształcić wykresy funkcji
22 sty 19:55
Mila:

1) y=sinx zielony
2) cdn
22 sty 19:58
Kaja: narysuj sobie najpierw wykres funkcji y=x−2. żeby otrzymać wykres funkcji moduł z x−2, należy
część wykresu znajdującą się pod osią x odbić symetrycznie względem osi x. jeśli chodzi o tą
lewą stronę to narysuj prostą y=x, potem odbij symetrycznie część wykresu pod osią x względem
tej osi, następnie otrzymany wykres przesuń o dwie jednostki w dół a na koniec znów tą część
wykresu która jest pod osią x odbij symetrycznie względem osi x. oba te wykresy narysuj w
jednym układzie współrzędnych. rozwiązaniem są te x dla których dane wykresy się przecinają.
22 sty 20:00
Aleks: czyli rozwiązaniem bedzie x∊<2, + ∞) ?
22 sty 20:20
Aleks: pomyłka wydaje mi się, że ma byc x ∊<0,∞)
22 sty 20:23
Mila:

||x|−2| = |x−2|
1)y=Ix| zielony
2) translacja o wektor [0;−2] (2 jednostki w dół)⇒y=|x|−2 pomarańczowy
3) symetria względem OX tej części wykresu, która leży pod osią OX, różowy
Na następnym narysuję i lewą i prawą stronę
22 sty 20:36
Mila:

Wykresy nałożyły się dla x≥0
22 sty 20:40
Aleks: Wielkie dzięki za Twój czas, teraz wszystko rozumiem
22 sty 20:50
Mila:
22 sty 20:52
Mag: Sin (1/2x)
28 paź 12:30
f23f123: sin1/2
22 paź 16:29