błagam o pomoc w zadaniuz stereometri
abuzabi: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawedzi 3 jest nachylona do sciany
bocznej pod katem 30 oblicz objetosc tego graniastosłupa
22 sty 18:11
abuzabi: prosze pomozcie
22 sty 18:16
abuzabi: pomoze ktos?
22 sty 18:19
Bogdan:
Obracamy graniastosłup i kładziemy go na ścianie bocznej (dla łatwiejszego dostrzeżenia
kąta 30o).
Z własności trójkąta prostokątnego, którego miara kąta ostrego jest równa 30o
3
(albo z zależności tg30o =
) otrzymujemy: c = 3√3
c
Na podstawie twierdzenia Pitagorasa: b = √c2 − 32
Objętość graniastosłupa V = 32*b