matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
WIELOMIAN
Ułan:
1.Rozwiąż równanie x
2
+ 3x − 18 = 0 2. Oblicz pierwiastki wielomianu W(x) = 2x
5
− 8x
3
22 sty 18:02
anita:
Δ=3
2
−4*1*(−18)=81
√
81
=9
−3−9
x
1
=
=−6
2
−3+9
x
2
=
=3
2
2) 2x
5
−8x
3
2x
3
(x
2
−4) 2x
3
(x−2)(x+2) x=0 x=−2 x=2
22 sty 18:05