dodawanie i odejmowanie wyrażeń wymiernych,
Paulaaa: wykonaj działania :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b) x2 + |
| + |
| x− |
| = |
| | x2 | | 2 | | 2x | |
T: dodawanie i odejmowanie wyrażeń.
Prosiłabym o rozwiązanie bo zalezy mi na czasie
22 sty 17:59
zombi: w d) jest dwumian newtona czy ułamek w nawiasie?
22 sty 18:01
zombi: *symbol Newtona
22 sty 18:01
anita: a) D
f=x∊R/{−2,5}
| x−3 | | x+7 | | (x−3)(x+2)+(x+7)(x−5) | |
| + |
| = |
| ..... |
| x−5 | | x+2 | | (x−5)(x+2) | |
22 sty 18:03
Paulaaa: ułamek w nawiasie
22 sty 18:04
Paulaaa: prosiłabym o całe rozwiązanie : ) jest mi to bardzo potrzebne poprawiam zagrożenie i musze sie
nauczyc tych zadan na jutro :C
22 sty 18:05
Paulaaa: pomożecie

?
22 sty 18:43
anita: a może dokończ a najpierw
22 sty 18:49
Paulaaa: a nie mozecie mi pomoc to rozwiązać?
22 sty 18:59
anita: nie
22 sty 18:59
zombi: W czym masz problem? Nie wiesz jak, obliczenia? Powiedz, ale nie proś o gotowce...
22 sty 19:01
Paulaaa: To jak nie chcesz pomoc to po co tu w ogóle siedzisz?
22 sty 19:02
anita: przecież Ci pomogła rozpisałem Ci po kolej masz tylko wymnożyć

to też mam za Ciebie zrobić
22 sty 19:03
Paulaaa: no ja tego całkowicie nie rozumiem. patrze na przykłady i nie wiem. jakoś inne tematy umiem..
co ja mam teraz w a zrobić?
22 sty 19:03
anita: wymnożyć licznik
22 sty 19:03
Paulaaa: ej a my ten pierwszy przykład na lekcji do polowy zrobiliśmy i troche inaczej mam. ....=
(x−3)(x+2)+(x+7)/(x+5)(x+2) = i ktory jest dobry?
22 sty 19:06
zombi: anity
22 sty 19:06
Paulaaa: a) ...= x2 +2x−3x−6+x2+5x+7x−5x/(x−5)(x+2) tak?
22 sty 19:21
Paulaaa: a) ...= x2 +2x−3x−6+x2+5x+7x−5x/(x−5)(x+2) tak?
22 sty 19:31
Paulaaa: a i b juz rozwiązałam a jak c?
22 sty 20:08
anita: | 4 | | 2 | | 4(x+1)−2(x−3) | |
| − |
| = |
| ..... |
| x−3 | | x+1 | | (x−3)(x+1) | |
22 sty 20:12
bezendu: oczywiście jeszcze tam powinna być dziedzina Df=x∊R/{−1,3} do przykładu c
22 sty 20:38