wielomiany
anita: Zbiór C jest zbiorem wartości Q(x)=2x
4+x
3+4x+6 ustal czy 4∊C
22 sty 17:56
zombi: Q(x)=4, jak istnieje taki x, to znaczy, ze Q(x) przyjmuje taką wartość więc należy do C
22 sty 17:58
anita: czyli co mam podstawić 4 za x
22 sty 18:00
zombi: niee masz przyrównać wielomian Q(x) do 4 napisałem ci równanie Q(x)=4
22 sty 18:01
anita: 2x
4+3x
3+4x+6=4
2x
4+3x
3+4x+2=0
x
3(2x+1)+2(2x+1)=0
(2x+1)(x
3+2)=0
(2x+1)(x+
3√2)(x
2−
3√2x+
3√4)=0
22 sty 18:11
zombi: no, czyli wielomian Q(x) przyjmuje taką wartość chociażby dla x=−12 zatem 4 należy do
zbioru jego wartości, czyli należy do C
22 sty 18:14
anita: masz jeszcze chwilkę czasu
22 sty 18:15
MQ: Wielomian jest funkcja ciągłą, więc wystarczy pokazać, że dla jakiegoś x ma wartość mniejszą
niż 4, a dla jakiegoś innego większą niż 4
W(−1)=2−3−4+6=1
W(0)=0+0+0+6=6
A zatem na pewno jest takie x, że w(x)=4, czyli OK
22 sty 18:18
anita: Dana jest funkcja W(x)=x3−5x2+5x−1 a) znajdź współrzędne punktów wspólnych wykresu funkcji W
i osi odciętych b) wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=W(x)−x3 ?
22 sty 18:22
anita:
22 sty 18:34
MQ: a) to miejsca zerowe funkcji
b) f(x)=−5x2+5x−1
wyznaczasz wsp yw wierzchołka
ponieważ wsp przy największej potędze <0, więc zbiór y<yw
22 sty 18:40
anita: Δ=5
2−4*(−5)*(−1)=5
22 sty 18:43
22 sty 18:53
MQ: | | 5 | |
(−∞, |
| >, bo yw należy do zbioru wartości |
| | 4 | |
22 sty 19:06
anita: ok
22 sty 19:08