liceum pilne na teraz
maro224: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym:
αn=n+32n−1
a) Sprawdz, czy ciąg ma wyraz równy 0.
b) Zbadaj monotoniczność ciągu.
c) Narysuj wykres ciągu (zaznacz 4 początkowe wyrazy).
22 sty 17:54
zombi: a) licznik przyrownaj do 0
b) an+1−an wyciagnij wniosek
c) wykres tak jakbyś rysował normalną funkcje tylko x∊N i pierwsze 4
22 sty 17:55
maro224: a można jakoś bardziej wytłumaczyć bo nie bylo mnie na tych lekcjach a prace semestralna mam
napisac na sobote rano i jestem zielony prosze o pomoc
22 sty 17:58
zombi: a) jeśli ciąg mam mieć wyraz równy 0 tzn., że dla jakiegoś n∊N, an=0. an w twoim przypadku to
ułamek, a ułamek jest równy zero wtedy, gdy...
b) monotoniczność bada się odejmują an+1−an, jeśli różnica >0 wtedy ciąg jest rosnący,
jesli <0 malejący, jesli ≥0 niemalejący itd...
c) potrafisz zaznaczyć punkty na wykresie? tzn. argument i odpowiadającą mu wartość? jak w
gimnazjum robisz tabelkę
n=1 a1=...
n=2 a2=...
itd.
n to twoje iksy, a an to twoje igreki, zaznacz w układzie.
22 sty 18:05
Kaja: stąd n+3=0
n=−3∉N
+
zatem ciąg nie ma wyrazu równego zero.
| | n+1+3 | | n+3 | | n+4 | | n+3 | | (−7) | |
b)an+1−an= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2(n+1)−1 | | 2n−1 | | 2n+1 | | 2n−1 | | (2n+1)(2n−1) | |
zauważ, że licznik jest ujemny, zaś mianownik dodatni dla n∊N
+, zatem cały ten ułamek jest
ujemny, czyli zachodzi nierówność a
n+1−a
n<0, więc ciąg jest malejący.
| | 5 | | 6 | |
c) a1=4, a2= |
| , a3= |
| , a4=1 (podstawia się kolejno do wzoru 1,2,3,4). W |
| | 3 | | 5 | |
| | 5 | | 6 | |
układzie współrzędnych zaznacz punkty: (1,4), (2, |
| ), (3, |
| ), (4, 1). |
| | 3 | | 5 | |
22 sty 18:30