prosze o cale rozwiazanie zeby byl wynik bo ja nie wiem jak:(
anusia111: Wyznacz ciąg arytmetyczny wiedząc ,że:
a + a =10 a − a =6
1 3 5 2
Wyznacz ciąg geometryczny, jeśli :
a +a =3 a =1/2
1 2 3
ps.1/2 to ulamek jedna druga nie umiem go innaczej zapisac PRZEPRASZAM
7 cze 14:36
Jakub: anusia111 można to porządnie zapisać, zobacz na ściągę po lewej stronie tam gdzie piszesz.
a
1 + a
3 = 10
a
5 + a
2 = 6
Zobacz to zadanie
277
a
1 + a
2 = 3
a
3 =
12
Zobacz to zadanie
289
7 cze 14:41
Basia: Po lewej stronie okienka masz napisane jak się pisze wskaźniki, potęgi, pierwiastki itp.
A w Kliknij po więcej.... ułamki.
7 cze 14:42
Basia:
W ciągu arytmetycznym
an=a1+(n−1)*r
a3 = a1+2r
a5=a1+4r
a2=a1+r
a1+a1+2r=10
a1+4r+a1+r=6
2a1+2r=10 /*(−1)
2a1+5r=6
−2a1− 2r=−10
2a1+5r=6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3r=−4
r=−43
2a1+2*(−43) = 10 /*3
6a1−8=30
6a1=38
a1=386
a1=193
7 cze 15:00
Basia:
w ciągu geometrycznym
a
n=a
1*q
n−1
a
2=a
1*q
a
3=a
1*q
2
a
1+a
1*q=3
a
1*q
2 =
12
a
1(1+q)=3
1+q=6q
2
6q
2−q−1=0
Δ=(−1)
1−4*6*(−1)=1+24=25
√Δ}=5
q
1=
1−512=−
412=−
13
q
2=
1+512=
612=
12
a
1 = U{1}{2*
19) =
92
są dwa ciągi spełniające warunki zadania
a1=92 q=−13
a1=2 q=12
7 cze 15:07