ciąg artmetyczny i geometryczny
mc: trzy liczby których suma jest równa 21 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego jeśli
odejmiemy odpowiednio 1,4,3 to otrzymamy trzy liczby będące wyrazami ciągu geometrycznego
oblicz te wyrazy ja to zrobic
22 sty 17:40
zombi:
3a
1+3r=21
| a1+r−4 | | a1+2r−3 | |
| = |
| |
| a1−1 | | a1+r−4 | |
22 sty 17:42
mc: a dalej
22 sty 18:10
T:
... to dziś już odwrotnie te ciągi −
22 sty 18:16
zombi: a
1+r=7
| 3 | | 7+r−3 | |
| = |
| teraz już dasz radę...  |
| 7−r−1 | | 3 | |
22 sty 18:20
T:
zauważ, że jeśli suma trzech wyrazów ciągu arytmetycznego wynosi 21 ...
... to a
2=21/3=7
czyli te wyrazy możesz zapisać jako
7−r 7 7+r
wtedy wyrazy ciągu geometrycznego to:
6−r 3 4+r
dla ciągu geometrycznego zachodzić musi
(6−r)(4+r)=9
... dalej chyba jasne −
22 sty 18:22
mc: nie kumam
jak to zrobić po koleji
22 sty 18:29
mc: delta wyszla mi 60 dobrze
22 sty 19:01
zombi: 64 delta na moje oko
22 sty 19:04
T: Δ=64
22 sty 19:05